Skip to main content

Stor ökning i medvetenhet kring hållbar skoterkörning

Pressmeddelande 2021-03-01

Representanter för skogsnäringen fortsätter sin positiva informationssatsning för att öka medvetenheten kring hållbar skoterkörning. Markägarna är oroliga för ökade körskador i takt med ökningen av mountain- och crossovermaskiner, skotrar som är framtagna för friåkning och utgör 70 procent av alla nyinköpta skotrar.

Hösten 2018 gick ett flertal skogliga aktörer ihop med Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation för att starta kampanjen Skoter hjärta skogen. Nu fortsätter kampanjen att ställa frågan ”Är du en riktig skoterälskare?” och öka medvetenheten hos landets skoterförare. Kunskapsspridningen har skett genom filmer, digital annonsering en quiztävling samt en dedikerad informationssida – skoteralskare.nu.

– Vi vill verkligen inte motverka skoterkörning i allmänhet utan inspirera till rätt beteende. Fortfarande bryter en fjärdedel av alla skoterförare mot reglerna, men hjälps vi åt blir alla vinnare, säger Elin Swartling, projektledare för Skoter ❤ skogen.

Glädjande attitydförändring

Redan efter kampanjens första år uppgav hela 16 procent fler att de tycker att det är viktigt att visa hänsyn till markegendom genom att följa hyggeskanter och skoterleder. Kampanjen är inne på sitt tredje år och nu syns den på ett ännu större område,  från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och delar av Jämtland.

  • Skogen har en fantastisk förmåga att ersätta fossila råvaror som olja, kol och plast. Men då behöver vår förnybara råvara få växa upp utan skador. Brutna toppar och grenar gör att plantan kan gå förlorad eller att virkeskvalitén sjunker så det fullvuxna trädet inte kan användas till innovativa och klimatsmarta produkter. Det innebär förluster för både markägaren och klimatet, förklarar Elin Swartling.

Allt fler i skogen

Att allt fler människor tar sig ut i skog och mark är något som man i projektgruppen ser väldigt positivt på, men också ytterligare en orsak till kunskapsspridning. Ökad medvetenhet om nödvändig utrustning, allemansrätten, var det är tillåtet att köra snöskoter och hur man beter sig för att undvika att skada annans egendom är nödvändigt.

  • Vi tror på att förstärka positiva beteenden och skapa en folkrörelse där skoterförare uppmuntrar varandra att göra rätt val ute i naturen, säger Elin Swartling.

Få en mössa

Den största delen av kunskapsspridningen består i år av ett nytt uppdaterat quiz där besökarna kan testa sina skoterkunskaper.

  • Där kan du testa om du är en riktig skoterälskare, en som vet vad man ska man tänka på för att kunna njuta fullt ut, utan att det sker på någon annans bekostnad. De 500 första med toppresultat på quizet får dessutom en mössa skickad hem till sig, berättar Elin Swartling.

Missa inte Årets tävling, är du en riktig skoterälskare?

För mer information:

Elin Swartling, elin.swartling@norra.se  073-048 85 93

Nils Arvidsson, nils.arvidsson@tr.se 070-573 19 67