Skip to main content

Taiga TS2 Elskoter

Första eldrivna snöskotern får räckvidd på 100 kilometer

Kanadensiske Taiga Motors har presenterat sin första eldrivna snöskoter, Taiga TS2. Detta kommer vara världens första serieproducerade eldrivna snöskoter.

En sådan produkt är kanske mer självklar än den först framstår som. I och med elektrifiering av motorcyklar är det egentligen bara naturligt att hitta samma utveckling för liknande fordon.

En snöskoter blir trots allt en mycket enklare konstruktion med en elmotor framför en fyrtakts bensinmotor, eventuellt med turbo, olika växellösningar med mera.

Taiga TS2 har inga växlar utan direkt motordrift på bältet. Det ska få snöskotern att accelerera från noll till hundra kilometer i timmen på tre sekunder. Motorn har ett drivmoment på 250 newtonmeter och en effekt på 80 kilowatt.

Nackdelen kan vara räckvidden som jämfört med en vanlig snöskoter i praktiken är mycket begränsad. Här är det trots allt inte bara att ta med sig en reservdunk med bensin.

100 kilometer låter dig åka en bit innan du behöver vända men det fungerar av uppenbara anledningar inte lika bra för alla användare. Producenten hävdar dock att kapaciteten i batteriet och räckvidden håller sig i temperaturer ner till 30 minusgrader.

Har du tillgång till ström under vägen går det relativt snabbt att ladda batteriet. Enligt Taiga tar det två timmar att ladda batteriet från helt tomt till fullt med den inbyggda laddaren.

Skulle du komma över en snabbladdare på berget kan TS2 snabbladdas till 80 procent på 20 minuter.

Batteriet ska dessutom ha temperaturstyrning som, så vitt vi förstår, betyder att det värms upp när snöskotern är kopplad till elnätet. Taiga uppger inte hur stor kapacitet litiumbatteriet har.

Hela skotern ska väga under 225 kilo, enligt bloggen Electrek, som har provkört snöskotern.

Snöskotern är enligt samma hemsida byggd av ett team på 17 personer och de har lagt ner tre år på projektet. De har inte byggt om en befintlig snöskoter utan byggt den helt från grunden.

Precis som Teslas bilar är Taiga TS2 kopplad till internet och får uppdateringar på det här sättet. I och med det kan nya funktioner och korrigeringar laddas ner allt eftersom.

Utgångspriset är 15 000 amerikanska dollar, eller lite över 117 000 kronor, enligt producentens hemsida. Den kan nu reserveras mot en deposition på 500 dollar och kommer att levereras inom 12 till 18 månader.

/NyTeknik